İnverter yada Diğer Adı ile İnvertör Nedir ?
İnverter doğru akımı ( DC Volt ) alternatif akıma ( AC Volt ) çeviren cihazdır. Güneş enerjisi sistemlerinde, güneş panelleri doğru akım ürettiği için bu enerji akülerde depolanır. Akülerde depolanan 12 volt, 24 volt yada 48 volt doğru akım ( DC Volt ) inverter yardımıyla 230 volt altarnatik akıma ( AC Volt ) çevrilir.
İnverter Çeşitleri Nelerdir ?
Solar sistemlerde kullanılan inverterler ikiye ayrılırlar. Bunlardan birincisi On-Grid inverterdir. On-Grid inverterler lisanssız güneş enerjisi sistemlerinde, üretilen elektriği dönüştürmede kullanılır. Üretilen elektrik depolama ihtiyacı olmadan şebeke gerilimine dönüştürülür ve dağıtım şirketine iletilir. İkinci inverter çeşidimiz ise Off-Grid inverterdir. Off-Grid ( Ada ) sistemlerinde kullanılan inverterler şebeke elektriğinin olmadığı yerlerde yaygın olarak kullanılırlar ve onlarda kendi içlerinde fark gösterirler. Off-Grid inverterler iki halde çıkış dalgası üretirler. Bunlarda birisi modifiye sinüstür öteki ise tam sinüs.
Modifiye İnverter Nedir ?
Modifiye inverter öteki bir ismi ile kare dalga inverter, tam sinüs inverterler şeklinde saf sinüs çıkış dalgası vermezler. Bu yüzden buzdolabı, çamaşır makinası, pompa şeklinde daha kırılgan motorlu cihazlarda kullanılması öneri edilmez. Modifiye sinüs inverter bu şekilde kırılgan cihazların zaman içinde bozulmalarına sebep olabilirler. Fiyatları tam sinüs inverterlere nazaran daha uygundur.
Tam Sinüs İnverter Nedir ?
Tam sinüs inverter akülerden gelen dc voltajı şebeke dalgası benzer biçimde ve frekansında çıkarır. Tam Sinüs inverterlerin verimleri 89 ile 94 içinde değişmektedir. Çalışma frekansları da 50 / 60 Hz’dir. Tam sinüs inverterler, buzdolabı, hidrafor, çamaşır makinası şeklinde motorlu yüklerde sorunsuz emek harcama sağladıklarından ötürü, modifiye invertere nazaran daha yaygın kullanılırlar. Aynı zamanda komprasör şeklinde yüksek akım çeken cihazların çalışmasında, yüksek demeraj özelliğinden ötürü bu inverterin kullanması tercih edilir.
Şebeke Bağlantılı Tam Sinüs İnverter Nedir ?
Günümüzde gelişen teknoloji ile inverterler daha kullanışlı ve çözüm odaklı olmaya başladılar. Son zamanlarda güneş enerjisi sistemlerinde yaygın olarak kullanılmaya başlanan şebeke bağlantılı inverterler ( zeki tam sinüs inverter ), öteki off-grid inverter şeklinde şebekeden uzakta değil de şebeke ile senkronize çalışmaktadır. Diğer off-grid inverterlerin içinde şarj test aleti olmamasına rağmen, şebeke bağlantılı tam sinüs inverterler bununla beraber güneş panellerinden gelen elektriği şarj test aletinden geçirerek akü şarjına yönlendirir. Aynı zamanda en büyük özelliklerinden, hatta en mühim özelliğinden biriside güneş panelleri ve akülerde enerjinin kalmadığı durumlarda otomatikman bağlandığı şebekeden elektriği alarak, enerji ihtiyacının kesintiye uğramadan devam etmesini sağlamaktır. Akıllı Sinüs inverterler ancak şebekeye bağlı değil bununla beraber şebekeden uzak olan yerlerde de oldukca bereketli halde kullanılabilir.
İnverter Nasıl Seçilmeli ve Hangisi Alınmalı ?
İnverter gücü sizin sisteminizde kullanacağınız güçlerin toplamından daha büyük olmalıdır. İnverter alırken en ülkü tarzı yapmak istiyorsanız, sistemde kullanacağınız cihazların harcadıkları güçleri oldukca iyi biliyor olmanız gerekecektir. İnverter emek harcama mantığı olacak, aynı anda çalışan yada çalışacak olan cihazların gücünün toplamından daha yüksek olmalıdır. Size bunu bir örnekle açıklamak isterim.
Örneğin ; Bağ evinizde kullanmak için bir güneş enerjisi sistemi düşünüyorsunuz. Burada çalıştırmak arzu ettiğiniz cihazlar aşağıda ki şeklinde.
Aydınlatma Sistemi – 100 watt / saat
Televizyon ve Uydu Alıcı – 180 watt / saat
Buzdolabı – 1000 watt / gün ( saatte ortalama 50 watt diyelim )
Çamaşır Makinası – 800 watt / saat
Bulaşık Makinası – 1800 watt / saat
Bu sistemde bütün cihazlar aynı anda çalışacağı düşünülürse en ülkü inverter için hepsinin gücünün toplamının 50’si daha yüksek inverter almamız gerekir.
Toplam Güç ; 2930 Watt / Saat
Seçilmesi Gereken İnverter ; 5000 Watt Tam Sinüs
Fakat bu sistemde gücü tasarruflu kullanırsak, mesela bulaşık makiması çalışırken öteki cihazları çalıştırmaz ve ancak buzdolabını çalıştırırsak inverteri daha düşük seçebiliriz. Böyle çalıştırılan sistemde aşağıdaki inverter seçilebilir.
Toplam Güç ; 1850 Watt / Saat
Seçilmesi Gereken İnverter ; 2500 yada 3000 Watt Tam Sinüs
0 Comments