Jel Akü Nedir – Jel Akü Avantajları Kurşun asit akü, enerji depolama birimi gerektiren birçok sistemde yaygın olarak kullanılmaktadır. Farklı uygulamalarda yüksek performansa haiz akü ihtiyaçlarının giderek artmasıyla birlikte jel aküler, standart sulu akülerin istenen performansı sağlayamadığı alanlarda geniş bir kullanım alanı buluyor.

Jel aküler dönüşüm (O2 recombination) prensibiyle çalışır ve içerisinde gaz fazına geçen elementler sonrasında yoğunlaşarak kimyasal reaksiyona dahil olurlar. Bundan dolayı, jel akülerde güvenlik nedeniyle yalnız yüksek basınçta açan hususi valf sistemi bulunur ve bu sistem gazların aküden uzaklaşmasını engelleyerek su kaybını minimize eder.

Jel aküler bakımsız tip akülerdir, dolayısıyla jel akülere hiç bir şekilde saf su v.b. ilave edilmez. Akü valflarını zorlayarak açmak, akü içinde bulunan gazların uzaklaşmasına bu da akü ömrünün azalmasına neden olur.

Jel Akü Nedir

Gaz çıkışları ancak yüksek basınca geldiğinde meydana gelip, normal şartlarda akü içindeki gazların yeniden reaksiyona girmesinden dolayı akülerde gaz çıkışları minimal düzeydedir. Jel Akü Nedir – Jel Akü Avantajları Dolayısıyla jel akülerin kullanıldıkları alanlarda ortaya çıkan gazları uzaklaştırmak için, sulu akülerin kullanıldıkları alanlara gore oldukça daha küçük havalandırma pencereleri kafi olmaktadır.

Jel Akü Nedir

Jel akülerin avantajlarından biri de bünyesinde sıvı elektrolit bulundurmayışıdır. Jel Akü Nedir – Avantajları Bu nedenle herhangi bir şekilde elektrolitin akıp akünün bulunmuş olduğu ortama zarar verme ihtimali yoktur.

Jel akülerde sülfürik asit belli bir miktarda silika ile karıştırılarak jel kıvamı elde edilir, akü içerisindeki iyon transferi de bu jel elektrolit ortamında gerçekleşir. Kullanıcıların jel aküyü tercih etmelerindeki mühim etmenlerde biri jel akülerin kullanılabilir kapasitesidir.

Sulu akülerde kullanılabilir kapasite maksimum %50 mertebesindeyken, jel akülerde bu kıymet %80. Jel Akü Avantajları Yani 100 Ah’lik bir sulu aküden 50 Ah kullanılabilirken, 100 Ah’lik jel akünün kolaylıkla 80 Ah’lik dilimi kullanılabilmektedir.

Jel akülerin avantajlarından biri de bünyesinde sıvı elektrolit bulundurmayışıdır. Jel Akü Nedir – Avantajları Bu nedenle herhangi bir şekilde elektrolitin akıp akünün bulunmuş olduğu ortama zarar verme ihtimali yoktur.

Categories: Uncategorized

0 Comments

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir